همه چیز درباره کابل برق
کابل برق ویژگیها و کاربردهای مختلفی دارد. آنها در دنیای امروزی نقش مهمی ایفا میکنند. بدون کابلها زندگی برای انسان امروز ممکن نیست. لحظهای را بدون ارتباطات و حتی روشنایی در شب تصور کنید. این اتفاقی است که در صورت نبودن کابلهای برق رخ میدهد! در این مقاله قصد داریم توضیحات جامعی در مورد این وسیله مهم ارائه دهیم.
حروف مورد استفاده برای نامگذاری کابلها چیست؟
کابلها بر اساس استاندارد بینالمللی VDE نامگذاری میشوند. در این استاندارد برای نامگذاری کابلها از حرف انگلیسی و اعداد استفاده میشود. بر اساس این استاندارد کد یا نام هر کابل برق متشکل از ۴ قسمت است که در ادامه آنها را نام بردهایم.
سیم و کابل زیتون انواع سیم برق و سیم ارت روکش دار را با بالاترین کیفیت عرضه می کند.
بخش اول که نشان دهندهی مشخصات لایههای اصلی کابل است و با حروف انگلیسی نشان داده میشود.
دومین بخش شامل دو رقم است. رقم اول نشان دهندهی هادی حفاظتی و رقم دوم نشان دهندهی تعداد رشته است.
بخش سوم این کد نمایشگر سطح مقطع کابل بر حسب میلیمتر است.
چهارمین و آخرین بخش از کابل نیز ولتاژ اسمی کابل برق را نشان میدهد.
هر یک از حروفی که در قسمت اول این کد استفاده میشوند نشان دهندهی ویژگی خاصی از کابل برق هستند. شناخت حروف برای افرادی که قصد خرید کابل دارند، اهمیت بسیاری دارد.
N: نماد کابل با هادی مسی
NR: نماد کابل برق با هادی آلومینیومی
Y: نماد عایق پرتو دور
H: نماد ورق متالیزه
T: نماد سیم تحمل کننده در سیم کشی هوایی
R: حفاظت نواری شکل فولادی
Y:روکش کمربندی پرتو نور
R: هادی به شکل دایره
M: هادی چند رشتهای
S: هادی مثلثی شکل
مشخصات کابل برق
کابل برق ویژگیهای مختلفی دارند. تفاوت در ویژگیها موجب تنوع این محصول شده است. مهمترین مشخصات یک کابل برق شامل موارد زیر است.
هادی کابل میتواند شکلهای گوناگونی داشته باشد. هر یک از این شکلها نماد خاص خود را دارند. گرد تک رشته (RE)، گرد چند رشته (RM)، مثلثی شکل تک رشته (SE) و مثلثی چند رشته با نماد (SM) شکلهای مختلف هادی کابل برق هستند.
دیگر مشخصهی کابلهای برق جنس و تعداد لایههای عایق آنهاست. عایق کابل برق میتواند از جنس پلاستیک، پیویسی یا پروتودور، پلیاتیلن، تفلون یا کاغذهای آغشته به روغن مخصوص باشد.
رنگ عایق کابل برق دیگر مشخصهی این وسایل است. برای تشخیص آسانتر سیم کابلها از یکدیگر، عایقها را در رنگهای متنوعی انتخاب میکنند. رنگهای سبز، سیاه، زرد، آبی و قهوهای رنگهایی هستند که برای عایقها انتخاب میشوند و بر اساس استاندارد از مفهوم خاصی برخوردارند.
مشخصهی دیگر کابلهای برق نوع غلاف یا زره آنهاست. غلافها برای محافظت از کابل برق در برابر عوامل خارجی روی کابل قرار میگیرند و انواع مختلفی دارند. غلاف بافته شده، یکپارچه و موج دار بدون درز انواع آن هستند. غلافها از متریال مختلفی چون PVC، مس، روی اندود، آلومینیوم و سرب و فولاد ساخته میشوند.
کابلهای برق بر اساس کاربرد و ویژگیهایی که دارند به انواع مختلفی تقسیم میشوند. انواع کابلهای برق را در ادامه نام بردهایم.
کابلهای فشار ضعیف: این کابلها برای سطح ولتاژ ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ ولت تولید میشوند. از کابلهای فشار ضعیف برای کاربردهایی چون روشنایی منازل و انتقال نیروی محرکه به الکترو موتورها استفاده میشود.
کابلهای فشار متوسط: این کابلها در سطح ولتاژی ۱ تا ۳۶ کیلو ولت هستند. این دسته کابل برقها در مناطق شهری و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند.
کابلهای فشار قوی: این مدل از کابلها در سطح ولتاژی بالای ۳۶ کیلو ولت قرار دارند.
کابلهای ابزار دقیق: این کابلهای برق در سیستمهای کنترلی و برای ارسال و دریافت سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال از سنسورها استفاده میشوند. این کابلها معمولا در سطح ولتاژی ۲۴ تا ۱۱۰ ولت تولید میشوند.
کابلهای ساختمانی: این دسته از کابلها خود دارای انواع گوناگونی هستند. وظیفهی این کابلها تقسیم برق در ساختمان است.
کابلهای ضد حریق: این نوع از کابلها که بیشتر در اماکن عمومی قرار دارند، باید مقاوم در برابر آتش، کم دود و خفه کنندهی شعله باشند.
هر یک از انواع کابلها نام برده شده در ویژگیها و ساختار با یکدیگر متفاوت هستند. به همین دلیل کاربرد آنها نیز با هم متفاوت است.
کابلهای برق در ابعاد و اندازههای گوناگونی موجود هستند. هر یک از سایزهای کابل برق کاربرد خاص خود را دارد. برای مثال سایز کابل مناسب برای مدار روشنایی بین ۱ تا ۵/۱ میلیمتر است. برای پریزهای برق از کابل دوقلو ۵/۲ میلیمتری استفاده میشود.
کابلهای برق در سایزهای بزرگتر نیز برای مواردی کاربرد دارند که نیازمند برق بیشتری هستند. مثلا شارژرهای اتومبیلهای برقی و اجاق گازهای بزرگ به کابلها در اندازهی قطر بزرگتر احتیاج دارند. دیگر کاربرد کابلها در سایز بزرگ برای انتقال برق بین مسافتهای طولانی است.
انتخاب کابل در سایز متناسب با کاربرد مورد نظر اهمیت بسیار زیادی دارد. زیرا عدم استفاده از کابل مناسب میتواند موجب شعله ور شدن آن و آتش سوزی شود. از طرفی انتخاب سایز مناسب کابل برق از مصرف بیش از اندازهی انرژی نیز جلوگیری میکند. در صورت نداشتن تخصص و دانش کافی در زمینهی کابل برق، حتما برای انتخاب کابل در اندازهی مناسب از یک متخصص کمک بگیرید.
در چه مواردی از سیم برق به جای کابل برق استفاده میشود؟
سیمها و کابلها کاربردهای منحصر به خود را دارند. حتی هر کدام از این محصولات سیم و کابل خود شامل انواع مختلفی هستند که کاربردهای مخصوص به خود را دارند. اما مهمترین تفاوت سیم و کابلها در میزان جریان عبوری است. زمانی که جریان قوی باشد، سیمها برای عبور آن مناسب نیستند. به همین دلیل از کابلها استفاده میشود. قطر هادی سیمها معمولا از کابلها کمتر است و به همین دلیل ظرفیت کمتری دارند.
تفاوت دیگری که در کاربرد سیمها و کابلها وجود دارد مسافت است. زمانی که مبدا و مقصد مورد نظر برای انتقال برق و… فاصله زیادی داشته باشد، از کابل استفاده میشود. البته در فواصل زیاد، معمولا جریان نیز قویتر است. کابلها مقاومت بیشتری نسبت به سیمها دارند. به همین دلیل حتی برای خطوط تلفن، مخابرات و برق بین شهرهای مختلف از کابل استفاده میشود.
در صورتی که اطلاعات کافی در مورد سیم و کابل مناسب برای کاربرد مورد نظر خود ندارید، بهتر است با متخصصین این حوزه مشورت کنید.